28. Července – kafe z Javierova cyklo stánku, Langusta na grilu a příprava biologického insekticidu

Sice je sobota, volný den jenže i tak už v sedm hodin snídám. Pak se v kuchyni zjeví Javier s ptá se mě, jestli nechci do Puerto Ayora na nedělní trh. Musí prý pomoc jeho setře, které prodává z jejich cyklo stánku kafe a má problém s elektřinou. Nějak neprotestuji a souhlasím. Ovšem jinak rozvláčný Javier má tentokráte naspěch a tak mě pohání do auta.
Před osmou jsme na místě činu. Na městském tržišti už probíhá čilý ruch a obchod. U ckylo stánku je bezradná Javierova sestra, která má sice vše k dispozici, ale baterie nestačí na provoz kávovaru a konvice. Je třeba zajistit elektřinu ze sítě. Javier z auta vyloví prodlužku a hledá zásuvku. Přes silnici je budova patřící zřejmě škole. Na zdi objevujeme zásuvku, která je ovšem zavřená v plechové krabičce a zajištěná zámkem. Javier to řeší klasickým latinskoamerickým způsobem. Zkrátka násilím ohne plechová dvířka krycí krabičky a zapojí kabel. Ptám se, jestli to nebude problém. Javier se jen pousměje a pravý, že to nikdo řešit nebude. Pak zapojí kabel do cyklo stánku a business s kávou se pozvolna rozjíždí. Skutečně vůbec nikdo neřeší a černo napojenou elektřinu. Ať žije jižní Amerika!



Když se vyřeší problém na stánku prohodí Javier několik přátelských rozhovorů se zákazníky u stánku. Trvá to skoro hodinu a tak toho využívám k prohlídce místního tržiště. Nic převratně zajímavého se tu koupit nedá. Spousta stánků nabízí ovoce a zeleninu. Volný prodej masa a ryb naprosto bez jakéhokoliv chlazení už mě vůbec nepřekvapuje.
Jakmile je Javier dostatečně spokojený s provozem na jeho stánku vydáváme se koupit langusty. Při prodej nemůžu být s Javierem, protože by prodavač poznal, že jsem gringo a Javier by dostal turistickou cenu. Což samozřejmě nechce. Držím se tedy opodál a Javier úspěšně kupuje dva velké kusy. Cena je i tak 30 USD. Pak ještě zastavujeme u Ondrova supermarketu a kupujeme dva multi packy piva. Tentokráte se Javiera pozastaví u kasy nás cenou jednoho balení piv. Třetinková láhev totiž vychází na 5 dolarů, což je teda opravdu už moc. Nicméně díky tomu, že se Javierovi líbí láhve s klasickým keramickým uzávěrem tak nakonec i toto balení kupuje.

V půl jedenácté jsme zpět v Bellavistě. Javier chce ještě před příjezdem Isabely a Ondry vyrobit médium pro pěstování houby Beauveria bassiana. Nebudu zatěžovat příliš odborným výkladem. Zkrátka jde o tom, že ve sklenici od kořalky se připraví 50 gramů bílé rýže. Tak se pak přímo ve sklenici vaří ve vodní lázni. Tím se rýže i láhve vysteriliziuje. Takto v láhvi připravená rýže se pak indikuje sporami houby B. bassiana. Stíháme skoro všechny úkony před příjezdem Ondrovi rodiny. Jen poslední krok necháváme na odpoledne.



Před 12 hodinou přijíždí Ondra, Isabela a jejich dva synové. Nejednou je všechno mezinárodní. Na dvoře Javierova domu zní španělština, angličtina, čeština, psí štěkot a dětský řev. Zkrátka párty jak má být. Javier rozpaluje grill a porcuje ještě stále živé langusty. Pod silnou vrstvou krunýře mají krásně bílé maso. Povídáme si o všem možném. Probíráme život a Galapágách, politiku v Češku a taky Ondra vysvětluje proč pivo, které Javier koupil je tak drahé. Jde totiž o import z Německa. Vzápětí hned pivo ochutnáváme a je to skutečně poctivé plzeňského typu.  Ještě před tím, než se pouštíme do langusty předávám Javierovi jako poděkování za pohostinnost čokoládový dort upečený u Ondry v kavárně.




Pak přichází na stůl grilovaná langusta. Je to opravdu delikatesa. Velmi jemné bílé maso chutná skvěle v kombinaci s česnekovým máslem. U jídla opět probíhá živá konverzace. Děcka si hrají venku na dvoře ve skákací trampolíně a ke spokojenosti nic nechybí. Poté co Ondra s Isabelou odjíždí doděláváme s Javierem jeho pěstební kulturu houby B. bassiana. Zkrátka v čisté vodě zamícháme houbou infikované brouky. Tím se do vody uvolní spóry a tímto roztokem se pak infikuje rýže ve vysterilizovaných lahvích. Teď už musí Javier jen čekat co se bude dít.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cestování s vůní alkoholu

22. – 23.6. Sklízím banány, zakládám další pokusy a budí mě opice

Sobota 21. Července přináší náročné stavební práce na farmě a večer výroba pomerančové marmelády