26. – 27. Července – práce s mačetou, příprava hnojiva z kravinců a péče o sazenice kávovníků
Časně ráno stíhám snídani. Pak se probouzí i Javier a po šesté hodině ranní naskládá pracovní tým ve složení brigádníci Christian, Jajme a já do jeho elektromobilu. Jedeme opět na jeho farmu směrem do centra ostrova. Počasí vypadá na soustavný mírný dešti. Cestou ještě kupujeme pečivo. V zázemí dřevěné chatky snídáme. Kafe a pečivo. Já mám teda už druhé kolo.
Po jídle se přesouvám o pár set metrů níže na kávovníkovou plantáž. Christian se ujímá motorového postřikovače a ošetřuje keře kávovníků proti rzi. Musím říct, že v souladu s pravidly ekologického zemědělství. Aplikuje totiž měďnatý fungicid, což je v ekologii povolené. Já a Jajme mu nosíme kanystry s postřikovou kapalinou. Pak se přišel čas na práci s mačetou. Je třeba posekat vysokou trávu okolo keřů. Není to nic složitého. Jenže já trouba jsem si zapomněl vzít pracovní rukavice. Díky intenzivní prací s tímto univerzálním nástrojem se mi udělá na ukazováčku pravé ruky puchýř. Jenže si toho všímám až ve chvíli kdy praskne a vrchní část pokožky se odloupne. No nic tragického ale taky poměrně nepříjemná záležitost. Naštěstí mě vysvobozuje čas oběda.
Přesouváme se do dřevěné chatky a chystáme jídlo. Mě se podaří najít pracovní rukavice, takže odpoledne už budu pokračovat s nimi. K obědu máme konzervu tuňáka a rýží. Nic delikátního na druhou stranu dost na uspokojení hladu.
Po obědě pokračujeme v sekání trávy mačetou. Moc nám to neusnadňuje vytrvalý déšť. Nakonec se však dobrá věc podaří. Pak se na cestě zjeví elektromobil a přijíždí Javier. Ve zbytku odpoledne chystáme ve velkých bečkách organická hnojiva. Jedna receptura zahrnuje 15 kg kravinců. Ty není vůbec problém obstarat na okolních pastvinách. Ke kravincům se přidává syrovátka, kterou Javier obstaral v kravíně. Ještě se nakonec přidá melasa a bečka se neprodyšně uzavře. Tedy je opatřená bublákem z PET lahve tak, aby plyny vzniklé při fermentaci mohly unikat. Za několik týdnů z toho vznikne báječné bio hnojivo. Pak v dalších dvou bečkách mícháme hnojivo na bázi půdních mikroorganismů. Líbí se mi jak to Javier bere z gruntu a snaží se, aby jeho farma byla skutečně bio. Docela by mě zajímalo, až budou hnojiva za pár týdnů hotová, jak budou vypadat a hlavně vonět.
Po skončení práce si ještě s požehnáním Javiera sklízím několik pomerančů. Při tom na mě z koruny stromu napadá mraky mrňavých mravenců a dají mi co proto. Dostávají se mi pod tričko a taky do kalhot, mrňouskové jedini protivní. Ještě si všímám, že na jednom stromě dozrála papája, tak ještě si sklízím tu a několik grapefruitů jako bonus.
Hodinky ukazují pár minut po šesté hodině večerní. Takže jsme si mákli poctivou dvanáctku. Javier je spokojený. Já jsem promočený a těším se do sprchy. Hned po návratu dopřávám svému práci špinavému, mravenci poštípanému tělu proudy horké vody. Jak dokonalé.
V pátek začínáme s pracovními úkoly až kolem deváté hodiny. Je to fajn, dopřál jsem si slušnou porci spánku. I když jsem zjistil, že díky minimu stresu a dalším pozitivním vlivům moje tělo k regeneraci potřebuje kratší dobu. Zpravidla se budím velmi časně ráno.
Snídám ovesnou kaši a papáju. Program dopolední práce není nijak složitý. Javier chce skutečně kávovníkového brouka regulovat biologicky a chce vyrobit dle na internetu dostupného návodu přípravek na bázi houby Beauveria bassiana. Takže posílá mě, Christiana a Jajmeho na farmu Kariny, abychom tam na divoce rostoucích keřích kávovníků hledali houbou usmrcené brouky. Ti pak budou sloužit jako zdroj pro pěstování houby v domácích podmínkách. Během asi dvou hodin se nám podaří najít nějakých 14 kusů brouků, kteří už jsou houbou prorostlí.
Po obědě nám Javier přiděluje práci, kterou nemám moc rád. Opět přesouváme desítky malých sazenic kávovníků a třídíme je podle velikosti. Záda u toho docela trpí. Naštěstí máme kolem 16 hodiny hotovo.
Tím jsme pro pátek od práce osvobozeni. Ještě s Javierem konzultujeme co všechno bude potřeba nakoupit na výrobu domácí pěstění kultury houby Beauveria bassiana. Na závěr dne se ještě dozvídám od Jill výbornou zprávu. Zítra na oběd k Ondrovi a Isabele nepůjdu, ale oni přijedou za námi do Bellavisty. Na oběd budou na mé přání langusty. Zároveň ještě posílám Ondrovy zprávu a objednávám u něj v kavárně na zítra čokoládový dort.
Po jídle se přesouvám o pár set metrů níže na kávovníkovou plantáž. Christian se ujímá motorového postřikovače a ošetřuje keře kávovníků proti rzi. Musím říct, že v souladu s pravidly ekologického zemědělství. Aplikuje totiž měďnatý fungicid, což je v ekologii povolené. Já a Jajme mu nosíme kanystry s postřikovou kapalinou. Pak se přišel čas na práci s mačetou. Je třeba posekat vysokou trávu okolo keřů. Není to nic složitého. Jenže já trouba jsem si zapomněl vzít pracovní rukavice. Díky intenzivní prací s tímto univerzálním nástrojem se mi udělá na ukazováčku pravé ruky puchýř. Jenže si toho všímám až ve chvíli kdy praskne a vrchní část pokožky se odloupne. No nic tragického ale taky poměrně nepříjemná záležitost. Naštěstí mě vysvobozuje čas oběda.
Přesouváme se do dřevěné chatky a chystáme jídlo. Mě se podaří najít pracovní rukavice, takže odpoledne už budu pokračovat s nimi. K obědu máme konzervu tuňáka a rýží. Nic delikátního na druhou stranu dost na uspokojení hladu.
Po obědě pokračujeme v sekání trávy mačetou. Moc nám to neusnadňuje vytrvalý déšť. Nakonec se však dobrá věc podaří. Pak se na cestě zjeví elektromobil a přijíždí Javier. Ve zbytku odpoledne chystáme ve velkých bečkách organická hnojiva. Jedna receptura zahrnuje 15 kg kravinců. Ty není vůbec problém obstarat na okolních pastvinách. Ke kravincům se přidává syrovátka, kterou Javier obstaral v kravíně. Ještě se nakonec přidá melasa a bečka se neprodyšně uzavře. Tedy je opatřená bublákem z PET lahve tak, aby plyny vzniklé při fermentaci mohly unikat. Za několik týdnů z toho vznikne báječné bio hnojivo. Pak v dalších dvou bečkách mícháme hnojivo na bázi půdních mikroorganismů. Líbí se mi jak to Javier bere z gruntu a snaží se, aby jeho farma byla skutečně bio. Docela by mě zajímalo, až budou hnojiva za pár týdnů hotová, jak budou vypadat a hlavně vonět.
Po skončení práce si ještě s požehnáním Javiera sklízím několik pomerančů. Při tom na mě z koruny stromu napadá mraky mrňavých mravenců a dají mi co proto. Dostávají se mi pod tričko a taky do kalhot, mrňouskové jedini protivní. Ještě si všímám, že na jednom stromě dozrála papája, tak ještě si sklízím tu a několik grapefruitů jako bonus.
Hodinky ukazují pár minut po šesté hodině večerní. Takže jsme si mákli poctivou dvanáctku. Javier je spokojený. Já jsem promočený a těším se do sprchy. Hned po návratu dopřávám svému práci špinavému, mravenci poštípanému tělu proudy horké vody. Jak dokonalé.
V pátek začínáme s pracovními úkoly až kolem deváté hodiny. Je to fajn, dopřál jsem si slušnou porci spánku. I když jsem zjistil, že díky minimu stresu a dalším pozitivním vlivům moje tělo k regeneraci potřebuje kratší dobu. Zpravidla se budím velmi časně ráno.
Snídám ovesnou kaši a papáju. Program dopolední práce není nijak složitý. Javier chce skutečně kávovníkového brouka regulovat biologicky a chce vyrobit dle na internetu dostupného návodu přípravek na bázi houby Beauveria bassiana. Takže posílá mě, Christiana a Jajmeho na farmu Kariny, abychom tam na divoce rostoucích keřích kávovníků hledali houbou usmrcené brouky. Ti pak budou sloužit jako zdroj pro pěstování houby v domácích podmínkách. Během asi dvou hodin se nám podaří najít nějakých 14 kusů brouků, kteří už jsou houbou prorostlí.
Po obědě nám Javier přiděluje práci, kterou nemám moc rád. Opět přesouváme desítky malých sazenic kávovníků a třídíme je podle velikosti. Záda u toho docela trpí. Naštěstí máme kolem 16 hodiny hotovo.
Tím jsme pro pátek od práce osvobozeni. Ještě s Javierem konzultujeme co všechno bude potřeba nakoupit na výrobu domácí pěstění kultury houby Beauveria bassiana. Na závěr dne se ještě dozvídám od Jill výbornou zprávu. Zítra na oběd k Ondrovi a Isabele nepůjdu, ale oni přijedou za námi do Bellavisty. Na oběd budou na mé přání langusty. Zároveň ještě posílám Ondrovy zprávu a objednávám u něj v kavárně na zítra čokoládový dort.
Komentáře
Okomentovat